Af Katrine Bertelsen

Som førstegangs hundeejer skal man begå fejl. Min første hund, et mix af en Cockerspaniel og Springerspaniel er nu er knap tre år. Han er en sød og glad hund, men han trækker … Vi har trænet og trænet og trænet, men det hjælper ikke. Så, hvad gør man så?

Rufus var den yndigste lille hvalp. Ikke uopdragen, men livlig og robust – og med en god portion mod på livet. Han var så heldig at vokse op et sted, hvor han kunne rende løs det meste af tiden. Hans ”mor” (altså mig) var ret uvidende om hundopdragelse – sålænge han var tillidsfuld, glad og trivedes var alt godt. Vi gik til hvalpetræning, og Rufus var for det meste dygtig. Fri opdragelse var mit mantra, ingen tvang og hårde ord, men masser af godbidder.

Han var modig og fik prøvet det meste, også at falde i bækken en kold januardag, og blive reddet. Og det var da også i den alder det gik galt. Den fri opdragelse forvekslede Rufus med mangel på lederskab fra min side, og så kunne han da heldigvis være leder selv!

Fra hvalp til stor og stærk hund

Så det, at gå pænt i snor, det fik vi ikke trænet. Han fik lov til at snuse, som en jagthund er vældig god til, og så længe han var lille gik det jo fint.

Men en dag havde jeg en Rufus på 17 kg, der kunne trække som om han var en slædehund, og så blev det svært at gå tur.

Vi prøvede og prøvede, men det var som om det kneb med opmærksomheden, det var mere spændende at snuse. Derfor kontaktede jeg hundetræner Henrik Ljungström, der har firmaet DogWhisperer, for at få hjælp.

Ifølge hundetræner Henrik Ljungström aflives 12.000 – 15.000 hunde hvert år på grund af adfærdsproblemer.

Hunden trækker, den er aggressiv, den er for vild, den kan ikke med mine børn, den overfalder gæster osv. Årsagen til problemerne er som oftest opdragelsen og  hundens eget ressourceforsvar, der bliver misforstået. Men andre ting kan også spille ind, som f.eks. overfald af andre hunde.

Henrik Ljungström arbejder ud fra den teori, at hvis man kan få hunden til at se det smarte i at opføre sig anderledes, så er første del af opgaven løst. Resten er træning. Mange magter ikke at genopdrage en voksen hund, men det kan lade sig gøre med en målrettet indsats, og hvis mennesket påtager sig rollen som den gode leder/mentor.

Regnvejr i Faxe

Det er en regnfuld og kold novemberdag. Stedet er Henrik og Bettina Ljungströms gård lidt udenfor Faxe. På gården bor, udover Henrik og Bettina, ni hunde og tre heste.

Vi har tilmeldt os et 48-timers kursus i at gå pænt. Konceptet er, at vi afleverer Rufus, og efterlader ham hos Henrik i 48 timer. På de 48 timer lover Henrik, at så kan Rufus gå pænt. Men efterfølgende skal min mand og mig skal også lære, hvordan vi så fortsætter træningen.

Rufus bliver indlogeret i stalden med sin hundebur, foder og en af mors T-shirts. Der er lidt spændende her. Her lugter af andre hunde og heste. Træningen begynder med det samme, så vi forlader Rufus, der ikke ser ud til at savne os.

 

Henriks filosofi

Henriks slogan er ‘Kun efter positive metoder”.

– Det handler i bund og grund om at få et fælles sprog, og at lære hunden, hvad der er til dens fordel. Hunde foretager sig ikke noget, med mindre den får en fordel. Det kan være en godbid, men det kan også være interesse fra dens ejer, siger Henrik og fortsætter.

– Men først og fremmest handler det om at få et godt forhold til hunden, at være sammen.

Kodeordet er positiv kontakt, kontakt mellem dig og hunden.

– Hvor er samværet blevet af, og hvorfor har du hunden? Du får ikke noget fra hunden, hvis du ikke er den voksne, pointerer Henrik

De seks indledende trin

Det hele starter med en kontaktøvelse, der går ud på at få hundens opmærksomhed. Det gør Henrik, ved at bare stå med hunden i snor, og ikke gøre noget. Ofte er hunden rastløs, og har svært ved at falde til ro, og lader sig distrahere af en fugl, en lyd, andre hunde eller lignende.

– Hunden ved ikke hvad den skal gøre og kan ikke finde ro. Men tilsidst gør den det rigtige. Det rigtige kan være mange ting, fx at sætte sig ned, så får den en godbid. Kigge på mig, så får den en godbid osv. Det træner vi i 5-6 minutter, forklarer Henrik.

Det handler om at få hunden til at koncentrere sig om ejeren og opgaven, ikke udefra kommende forstyrrelser.

Trin 2 er ”Targetpractise”. Et target (eller et mål) er i dette tilfælde en hånd. Træneren rækker skiftevis højre og venstre hånd ned ved siden af hundens ansigt (kort afstand ca. 3-5 cm) og da hunden er nysgerrig, vil den røre ved hånden med snuden. Det understreges af en kliklyd med tungen, når næsen berører hånden. Dermed får hånden en værdi. Øvelsen slutter med en godbid, når hunden har gennemført øvelsen.

Trin 3 er også en kontaktøvelse, med både hænder og øjne. Brug trin to, men vent med at give hunden en godbid til den kigger dig i øjnene.

Trin 4 hedder følg efter mig. Her bruges øvelserne fra de forrige trin, til at få hundens opmærksomhed, når i går. Hold hundens snor løst i højre hånd bag ryggen. Hav godbidder parat, nemmest med en mavetaske, og begynd at gå. Hunden skal være skråt til venstre bagved dig. For at opnå hundens opmærksomhed rækkes den udstrakte venstre hånd pludselig ned (bagved dit knæ, det er jo her du helst vil have hunden, ikke foran dig). Nu ved hunden at berøring af hånden udløser en godbid, så den vil røre ved hånden. Godbidden holder du fast i hånden med tommelfingeren, og giver den til hunden, når den har berørt din hånd.

Trin 5. Når et nej kan blive positivt.

Et nej er som regel negativt, men kan vendes til at blive positivt, hvis hunden kan se en fordel i det. Start som i øvelse to, men hav en masse godbidder i den ene hånd og en enkelt i den anden. Hunden vil næsten automatisk snuse til hånden med de mange godbidder, og så siger du stille og roligt nej. Tilbyd derefter hunden den ene godbid fra den anden hånd og sig ja. Efter mange øvelser vil hunden begynde at forstå, at et nej kan vendes til noget positivt.

Trin 6 Bliv-øvelse

Start igen i haven eller på stuegulvet. Signaler med et håndtegn/et ord at hunden skal blive siddende. Gem en godbid et sted (ikke for svært) og gå tilbage til hunden. Signaler med hånden i hvilken retning der skal søges, og sig ”søge” eller hvilket ord du foretrækker. Øvelsen kan også bruges i naturen, hvor du f.eks. kan gemme guf i et godbidstræ. Sværhedsgraden kan øges, når hunden er blevet god til øvelsen.

Øvelserne kan trænes hjemme på stuegulvet først, og når de er indarbejdet, er det på tide at komme ud, hvor hunden kan blive distraheret.

Gå på midten af stien, så duftene fra andre hunde er mindre tydelige.

Tal med din hund, mens du går. Bliver den distraheret, så find på noget! Vend ryggen til og lad som om du går, eller lad som om du graver i jorden. Så skal den nysgerrige hund nok komme og se, hvad der sker. Så får den selvfølgelig en godbid. Brug træerne til at gemme godbidder i, og lad hunden søge.

– Lad telefonen blive hjemme og koncentrer dig om din hund og selve turen. Du vil opleve, at din hund bliver tættere knyttet til dig, og både den og dig bliver meget gladere. Og husk, at du ikke skal træne, hvis du er i dårligt humør. Det mærker hunden øjeblikkelig. Vær afslappet, og husk, at det skal være sjovt for jer begge, siger Henrik.

Træn ikke for længe, og giv også hunden fri til at læse hundeavisen i fred. En gåtur på en halv time kan samlet bestå af 10 min. træning, 10 min. avislæsning og 10 min. til pjank og pjat, leg og nusseri. Ikke hver ting i 10 min. Veksl mellem de forskellige ting et par minutter ad gangen.

Begynder øvelserne at gå galt, så start forfra med de seks øvelser. Øvelserne bør gentages i minimum 21 dage, før de er ordentlig indarbejdet. Træn ikke for lang tid af gangen, på et tidspunkt taber hunden interessen, og så bliver træning noget negativt.

Hvordan gik det så?

De 48 timer er gået, og vi er atter på vej til Faxe for at hente Rufus. Rufus har fået lov til at komme ind i privaten, og er glad for at se os igen. Han virker tryg og rolig, og er tydeligt blevet glad for Henrik. I det store spisekøkken sætter Henrik og Bettina os ind ind i elementerne af træningen. Vi gennemgår de seks øvelser, og griner lidt af, at Rufus er kræsen og kun vil have luksus godbidder.

Så går turen udenfor, hvor vi skal se om jeg kan få Rufus til at gå pænt. Og det virker. Hele hemmeligheden ligger i god kontakt med hunden, og tydelige tegn og anvisninger. Vi går og løber rundt på græsplænen, og Rufus går og løber pænt ved siden af mig, og stopper på kommando. Han vil af til noget andet end mig, men ved at vende ryggen til, eller lade som om jeg har fundet noget meget spændende på jorden, kan jeg opretholde kontakten med ham. Og han får selvfølgelig godbidder, når han gør det godt.

– Verden er et kompliceret sted for en hund, den kan ikke forstå den 100 procent. Derfor er det vigtigt, at du er hundens leder og mentor. Hvis du ikke leder den, så gør den det, den selv syntes er passende, og så kommer problemerne. Det er vigtigt at mennesket får sit ønske opfyldt før hunden, det er noget for noget, forklarer Henrik, og fortæller, at de mange godbidder kan erstattes med det hunden holder af, som legetøj, en bold eller en badetur.

Hjemme igen

Så går turen hjem, hvor en meget træt hund falder i søvn på bagsædet af bilen. I den følgende tid skal vi træne øvelser, og her, en måneds tid senere går Rufus pænt, for det meste.

Der er stadig mange ting, der kan distrahere en ung hanhund. Det især de dejlige hundedamer, der dufter så dejligt indimellem, der kan få ham til at glemme al opdragelse. Rufus og mig glæder os til foråret, hvor vi kan fortsætte træningen i lidt bedre vejr, og måske få ham til ikke at blive distraheret af de yndige tæver.

Min konklusion på forløbet er: Hvis du opnår god kontakt med din hund, er træning ikke svært. Rufus og mig har fået et meget tættere forhold end vi havde før og jeg ved nu, at påtager man sig lederskab og ansvar overfor hunden, er det en leg at have hund. Men det kræver arbejde –24 timer i døgnet.

Boks: 10 regler som bør være tilstede, for god træning af din hund.

 

  1. Din hund har brug for en leder/mentor. Hvis den ikke kan finde en, vil den lede sig selv.

Hvis din hund ikke ser dig som en kompetent og sikker leder, vil den påtage sig rollen og lede sig selv. Fordi en skal jo gøre det. Hvis du ønsker, at din hund skal passe ind, må du hellere være klar til at vise den vejen.

  1. Gør det præcist hver gang. Fra den første gentagelse til den sidste

Uanset om du kigger efter, at hunden sitter præcis foran dig efter et indkald, eller du arbejder med knurren eller udfald på gåturen, så træn din hund fra det punkt, hvor din hund kan gøre det korrekt, og arbejd dig frem herfra, men kun så hurtigt, så hunden kan holde den standard for øvelsen, som du ønsker.

  1. Fix et problem ad gangen.

Hvis din hund ikke kan sidde stille, når du giver den snor på, vil den ikke sidde pænt og vente ved døren. Hvis den ikke kan sidde pænt og vente ved døren, vil den ikke gå pænt ved starten af gåturen. Hvis den ikke kan gå pænt på det første stykke af turen, bliver det ikke bedre på resten af turen.

  1. Hvis ikke hunden sidder pænt på plads, vil den ikke gå pænt på plads nogle steder.

En hund som ikke vil sidde pænt på plads, vil aldrig gå pænt ved siden af dig. Reaktioner mod andre dyr, mennesker, biler osv. aggression og knurren, opstemthed… Løsningen på alle de problemer starter med at være i stand til at gøre ingenting. Der er mange øvelser, man kan bruge for at lære sin hund at falde til ro, at lære dem, at de ikke behøver at reagere på alt, hvad der sker omkring dem.

  1. Hvis det ikke virker med snor, virker det slet ikke uden

Din hund er ude i haven, og du ønsker at kalde den ind. Selvfølgelig vil den ikke komme. Sæt en lang line (10 – 15 m) på den, og vær sikker på, at du holder fast i den ene ende, før du kalder på den. Giv linen et lille ryk for at få hundens opmærksomhed. Giv din hund en rigtig god godbid eller et godt stykke legetøj. Gør det hver eneste gang, indtil du ikke mere behøver at bruge linen. Hvis det tog dig fire uger at nå dertil, lad linen blive på i fire uger mere. Hunde er af naturen “gamblere”. Hvis de vinder en gang, vil de fortsætte med at prøve at vinde.

  1. Hav altid et genoprettelses-område

Hunde forbinder alle slags følelser med bestemte områder, hvor der sker bestemte ting. Hvis du arbejder med en specifik problemadfærd, og den bliver stresset, eller den mister gejsten, så flyt til et andet område og træn noget, din hund har nemt ved. Det vil give din hund en oplevelse af succes.

  1. Stop, mens legen er god

Stop altid træningen, inden din hund bliver mentalt udmattet. Nogle gange træner vi vores hunde så meget, at den faktisk mister motivationen og gejsten.

Den begynder måske at kede sig, og vi bliver måske fornærmede. I virkeligheden skulle det faktisk være hunden, som blev fornærmet, fordi du er et fjols, som ikke har anerkendt, at din hund faktisk har gjort sit bedste de sidste 50 gange, og nu har den virkelig brug for et hvil.

  1. Du er nødt til at gå tilbage for at gå fremad

Husker du regel nummer fem? Den gælder ikke kun hjemme eller i haven.

Det er især vigtigt, når man træningen sker ude i terrænet. Så selvom din hund er 100 % stabil uden snor i din have, er hunden det ikke nødvendigvis et nyt sted eller hvis der dukker nye stimuli op. Så sæt snoren i igen, og sikr dig at alt fungerer, som det skal, før du går videre i din træning.

  1. I tilfælde af stress, gå tilbage til det, som din hund er mest tryg ved

Når en hund er stresset, vil den typisk gå tilbage til en tidligere instinktiv og stærk adfærd. Så det er ikke nogen god idé kun at træne sin hund i rolige omgivelser, og undgå de situationer, som ”trikker” hunden. Det betyder, at vi er nødt til at træne dem i samme situationer, hvor de normalt bliver stressede under kontrollerede forhold. Hvis du stadig tøver med at sætte hunden i disse situationer, fordi du frygter, at den reagerer uhensigtsmæssigt, må du arbejde mere med din hund i mindre stressende omgivelser, før du fortsætter.

  1. Giv ikke din hund en kommando, du ikke kan eller vil forstærke

Tilbage til regel nummer 5 igen. Som sagt tidligere, er din hund en gambler eller opportunist. Vores hund kender sit, bliv, og vi bruger disse ord, når vi sidder i sofaen og drikker kaffe. Hunden ignorerer dem, men vi er trætte, og lader det passere. Tillykke! Du har lige givet dig selv 10 gange så meget arbejde!

Hold din hund i snor, så det er nemt for dig at gennemføre kommandoen. Og tænk dig om, før du beder din hund om noget. Hvis du ikke er villig til, eller har mulighed for at følge op på kommandoen, er du bedre tjent med at begrænse hundens muligheder ved ikke at tillade den at gøre noget forkert.

Om Henrik Ljungström

Henrik Ljungström er 49 år, og har arbejdet som hundetræner i 15 år. Henrik har et langt og spændende cv, hvor han har haft en stor forretning og har været med i Robinson-ekspeditionen, Danmarks modigste, været statist i flere tv serier, det var Henrik der trænede ulvehunden i TV 2´s tv serie ”Grethe” hvor skuespilleren Anders W Berthelsen møder en vild ulv i skoven. På et tidspunkt blev arbejdspresset for stort, og Henrik valgte at lægge sit liv om. Nu vil han kun arbejde med det, der gør ham glad. Og det er livet på gården med Bettina, heste og hunde og ikke mindst arbejdet med hundene der gør, at han står glad op hver morgen.

Kunderne kommer fra Danmark, men også langvejs fra som Tyskland, Frankrig og Italien, og Henrik har også haft det danske kongehus som kunde.

De problemer Henrik oftest støder på er hunde der trækker, eller har angst/stress og er agressive overfor andre hunde. Og det gør ham ked af det, at mange ejere vælger at få aflivet deres hund, fremfor at træne unoderne væk. For så svært er det heller ikke, siger han.

Online hundetræning.

I Danmarks største online hundetræning, kan man selv træne efter Henriks principper, her viser Henrik i detaljer, hvordan han med flere hundrede forskellige hunde løser diverse udfordringer.

Tilbud til Vi med Hunds læsere: 3,6 eller 12 måneders abonnement på online videoer til halv pris.

Tilmeld dig her: https://www.dogwhisperer.dk/hundetraening-video/