• Træningsmetoder...

    Kan jeg løse adfærdsmæssige problemer, som du oplever med din hund?
    Hvor hurtigt og effektivt kan jeg gøre det?.

    Dog Whisperer hundetræningsmetoder
Træningsmetoder ved DogWhisperer

Tvangsfri træning. Det lyder godt, synes du ikke?

Dog Whisperer træningsmetoder med din hund

Træningsmetoder – ‘Kun efter positive metoder”?

Selvfølgelig bør hundetræning være tvangsfri!

En kunde spurgte mig for nyligt, om jeg kun trænede ud fra positive metoder og ikke brugte negativer, hvortil jeg svarede, at det gjorde jeg ikke. Kunden var meget forundret, hvilket mange af mine kollegaer sandsynligvis også er.

Lad mig forklare..

Fokus på negativer er beregnet til at få dig, til at tænke dårligt om en konkurrents produkter eller tjenesteydelser. Når du ser en etikette, hvor der står “nej til biprodukter” på hundemad poser, så begynder du at tænke – er biprodukter dårlige for din hund, og du spekulerer på, hvorfor andre hundemad producenter ville bruge dem.

Når du ser en træner skrive: “KUN EFTER POSITIVE METODER” på sin hjemmeside, vil dit mentale billede vise dig en træner, der i hvert fald ikke hiver eller rykker i en hund omkring hundetræningen. Hvilket gør, at du føler dig lettet, fordi denne træner KUN bruger positive træningsmetoder.

Hvad fokus på negativer ikke fortæller dig er, hvad hundetræneren rent faktisk gør.

At jeg ikke bruger eller anbefaler stød, hive eller flå i hunden, betyder ikke, at jeg fortæller dig om de træningsmetoder, jeg bruger. Dette er ulempen ved at bruge negativer til at beskrive sine træningsmetoder.

Kan jeg løse adfærdsmæssige problemer, som du oplever med din hund? Hvor hurtigt og effektivt kan jeg gøre det?

Det er nok det største spørgsmål, som ligger dig på sinde, hvilke værktøjer bruger jeg, hvilket værktøjer benytter jeg ikke. Disse spørgsmål kommer ikke til at fortælle dig, noget som helst om hvor effektiv jeg er som hundetræner. Der er gode og dårlige undervisere af alle uddannelsesmetoder, og mest af alt har det med hundetrænerens erfaring at gøre, og ikke deres metode brug.

Dette bringer mig videre til en anden grund om træningsmetoder

Dette bringer mig til den anden grund til at, jeg ikke betragter mig selv eller mine andre instruktører som Tvangsfri trænere.

Hunden bestemmer hvad “tvang” betyder, og vi kan ikke altid vide det, indtil vi har prøvet en given situation. Anses det for ”tvang” at stå på en hunds snor, så den har nok snor til at sidde, stå og ligge ned komfortabelt, men ikke nok til at hoppe op på en fremmed?

Er det insisterende at bruge kroppen til at blokere for at holde min hund fra at halse efter en forbipasserende cykel? Er det insisterende at sige NEJ til sin hund når den laver udfald? Skal vi vise den en anden løsning når den laver udfald?

Det kan jeg ikke fortælle dig, og det er der heller ikke andre der kan

Hver af disse hunde træningsmetoder er nogle, jeg bruger ofte, og hver af dem giver forskellige resultater for de forskellige hunde. For nogle hunde, kan disse metoder betragtes som tvang.

En blød hund, som der er meget følsom over for rumlige tryk, kan det være rigtig ubehageligt, når hundens handlers krop blokerer hunden, som et eksempel. For hunden, kan vi blive nødt til at justere handlerens teknik (måske skal handleren læne sig mod hunden i stedet for rent faktisk at træde foran hunden). Men vi kan ikke vide det, før vi ser på hundens reaktion i de forskellige situationer.

Jeg har set en af mine venners hund, som tilsyneladende var lykkelig og hurtigt lærte at blive hjemme i haven ved hjælp af et halsbånd, med et lavt niveau af brummen. I denne hunds tilfælde, så jeg ikke nogen form for kropssprog, der fortalte mig, at hunden var utilpas eller stresset ved magtanvendelse. Snarere, at hunden forstod hvad brummen på hans hals betød, og hunden havde et godt forhold til sin fører. Jeg mente ikke, og bemærkede ikke at det skulle være ubehageligt for hunden, selvom jeg IKKE bryder mig om at se den form for træningsmetoder.

Dog whisperer træningsmetoder med din hund

På den anden side, har jeg set en hundetræner træne en hund, som var skudræd. Hun valgte at bruge en ”klikker” til træningen. Behandleren gik efter min mening for hurtigt frem, og hunden følte det meget ubehageligt. Hunden var i snor, men ikke fysisk styret på nogen måde. Hunden rendte 6-7 meter væk hver gang hun ville klikke, og hunden følte tydeligvis ubehag med den mængde af pres, som der lægges på hende af hundetræneren. Hundens krop var lav, og hun slikkede hendes læber og drejede hovedet væk fra træneren. Selvom jeg ofte bruger klikkere i træningen af hunde, var jeg meget misfornøjet med situationen og følte ikke, at hunden nød træningen eller byggede et godt forhold til den ellers velkendte instruktør.

Tvangsfri træning vil få dig til at føle, at den første hundetræner er ond på grund af hans brug af en brummer, mens den anden træner er god, fordi hun brugte en klikker og godbidder.

Jeg vil vædde på, at hvis vi stillede de to hunde samme spørgsmål, hvem af dem var mest tilfredse med den træning de oplevede, ville vi få meget forskellige svar.

Det betyder ikke, at jeg har tænkt mig at begynde at bruge en brummer (stød), for det ville jeg aldrig gøre. Jeg tror ikke, at klikkere og godbidder er gode undervisningsmidler (dem bruger jeg i overflod).

Men vi er nødt til at spørge hunden, og valget af en god hundetræner har meget mere at gøre, end hvilke værktøjer de har i deres repertoire, til at gøre det gør med.

Er de i stand til, at ændre deres teknikker baseret på hunden foran dem?

Hunde er individer, og ”kogebøger teknikker” virker ikke bedre for dem, end de gør for ejerne i den anden ende af snoren.

Jo flere hunde en træner har arbejdet med, desto bedre er hundetræneren til ændre sine metoder, så de passer til den enkelte hund, de arbejder med i øjeblikket – desto gladere og mindre stressede vil hunden være i træningen.

Jeg laver fejl sommetider. Det gør vi alle vel, det er jo dem vi lærer af.

Jeg skriger højlydt når en hvalp napper mig, så ser jeg at hvalpen krymper væk, her må jeg indse, at jeg har været alt for insisterende. Næste gang bliver jeg nødt til at dæmpe mig og lave mindre støj.

Hvalpen kommer med mine sutsko i munden, jeg finder hurtigt hvalpens tyggeben og en godbid, viser den godbidden, når den slipper min sutsko for at få godbidden, får den godbidden og sit tyggeben, det handler om at vise dem vejen.

Jeg er ikke tvangsfri i min træning. Jeg begår fejl i, hvordan jeg håndterer hunde. Men jeg stræber efter at være fair, venlige og respektfuldt. Jeg er ikke tvangsfri. Men jeg er hjælpsom, effektiv og en træner, der foretrækker belønning-baserede metoder. Og vil ikke fortælle dig en masse mere end at fokusere på det, jeg ikke er?

Træningsmetoder – Vores mål

Vores mål, er at få nedbragt antallet af aflivninger grundet adfærd. Dette vil vi gøre ved at vise mennesket vejen til det gode liv med vores hunde.

Langt de fleste af Danmarks hunde ender deres liv på dyrlægens bord. De bliver aflivet, enten fordi de er blevet gamle og ikke mere har et værdigt liv, eller fordi de er syge.

Deles aflivnings årsagerne op i forskellige kategorier som alder, hjerte/lungelidelser, kræftsygdommer, hudsygdomme, adfærds problemer osv., viser det sig ikke uventet, at “aldersgruppen” udgør den største gruppe.

Knap 30 % aflives pga. alder.  På andenpladsen som aflivnings årsag kommer adfærds problemer.

Det viser en stor dansk undersøgelse, som lige er offentliggjort som en videnskabelig artikel i Dansk Veterinær Tidsskrift, der er danske dyrlægers faglige blad.

Undersøgelsen er baseret på registrering af 2500 aflivninger.

Ikke mindre end 21,4% af alle hunde aflives pga. adfærds problemer.

Til sammenligning, aflives 11,6% pga. kræftsygdomme, 6,8% pga. led – og muskelsygdomme, 4,4% pga. hjerte/lungesygdomme og 4,0% pga. lever/nyresygdomme.

Det er et meget højt tal, som må give anledning til bekymring. De hunde, som aflives pga. fysiske lidelser, er som oftest noget oppe i årene. Det gælder imidlertid ikke for den gruppe, som udviser adfærds problemer.

Hvis man ser bort fra de hunde, som er blevet gamle og nødvendigvis må herfra, fordi de ikke kan kureres, udgør adfærds aflivninger ca. 1/3 af alle aflivningerne.

Her er der fortrinsvis tale om meget unge hunde. Næsten halvdelen er endnu ikke fyldt 3 år. Det er rystende, at så mange unge hunde må lade livet.

Bag de fleste af disse aflivninger ligger der ofte en tragedie for de familier, som har måttet give op, fordi hunden har voldt dem for store adfærdsmæssige problemer.

Din hund hader være "boss" - video, se hvordan du overtager

The Academy – Intensiv Hundetræning Services

 

VIP Hundetræning Videoer - Abonnement